Junior Onderzoeker – vertrouwen in datakluizen & business modellen

Apply before 1 May 2022

SMIT is op zoek naar 1 gedreven junior onderzoeker om me te werken aan een grootschalig Vlaams onderzoeksproject (SOLIDLab). Het idee achter Solid is om apps en data van elkaar los te koppelen via een gedecentraliseerde datakluis waarin mensen hun persoonlijke gegevens kunnen opslaan en deze op eigen beslissing kunnen delen met anderen. SOLIDLab onderzoekt de ontwikkeling van dergelijke datakluizen als bouwsteen van een innovatieve datagedreven economie in Vlaanderen vanuit verschillende invalshoeken: technisch, business modeling, gebruikerservaring, sociaal-maatschappelijk, etc.

We zoeken een onderzoeker met interesse in zowel sociaal-maatschappelijk onderzoek als business-modellering. In dit project onderzoeken we: a) het vertrouwen van burgers in datakluizen, b) hoe het gebruik van data transparanter te maken, c) het verwerven van inzicht rond de SOLID-readiness van bedrijven en overheden d) de ontwikkeling van een businessmodel typologie voor gedecentraliseerde data-ecosystemen met centrale controle bij de burger. Het onderzoek bestaat uit verschillende componenten zoals literatuuronderzoek, opstellen en analyseren van vragenlijsten, uitvoeren van een stakeholdermapping, afnemen van interviews met diverse stakeholders, ontwikkelen en uittesten van business modellen. Ook vertaal je de bevindingen in aanbevelingen voor de praktijk.

Taken:

• Desk research
  • Organisatie en uitvoeren van kwantitatief en kwalitatief onderzoek (bv. Gebruikersonderzoek, diepte-interviews, survey, stakeholdermapping)
  • Rapporteren en communiceren van onderzoeksresultaten.
  • Dagelijks projectmanagement en rapportage aan projectcoördinator
  • Meewerken aan (wetenschappelijke) publicaties
  • De hoofdfocus van het takenpakket stellen we samen op in samenspraak met de andere onderzoekers in het team

• Een stimulerende, leuke en internationale werkomgeving met ondernemende jonge onderzoekers en ervaren onderzoekers om je te helpen groeien
  • De kans om innovatief onderzoek te doen dat theorie en praktijk combineert
  • Een voltijds contract van onbepaalde duur

Profiel

• Masterdiploma (of binnenkort afstuderen) in een relevant vakgebied (bijv. media en communicatiewetenschappen, psychologie, sociale wetenschappen, TEW, bedrijfseconomie, management, of gelijkaardig) met uitstekende academische resultaten.
  • Intrinsieke interesse in gebruikersonderzoek, innovatieve technologieën, en business modellen is een must.
  • Analytisch denker met interdisciplinaire mindset
  • Hands-on en proactief (bijv. goede planner, zelfstandig kunnen werken)
  • Sterke communicatieve vaardigheden het Nederlands en in het Engels (inclusief schrijfvaardigheid).
  • Basiskennis van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden is een must

SMIT (Studies on Media Innovation and Technology) is een onderzoekscentrum binnen de vakgroep communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. SMIT is ook een onderzoeksgroep in imec, één van de leidende onderzoekscentra op vlak van innovatie, ICT en nano-electronica, wereldwijd. SMIT-onderzoek focust op media, smart cities en smart health. Bij SMIT werken momenteel een 100-tal junior en senior onderzoekers. Onze kantoren zijn gelegen in Elsene op de universiteitscampus, op wandelafstand van het station van Etterbeek.

Gelieve uw sollicitatie met volledig CV en motivatiebrief via e-mail te sturen aan Wim Cloots op jobs@smitresearch.be ten laatste 01/05/2022.

Apply before 1 May 2022 by sending your CV and motivation to jobs@smitresearch.be .