Junior Onderzoeker – Businessmodellen Digital Twins

Apply before 1 May 2022

Wil je graag een positieve bijdrage leveren aan het stadsleven, en een brug slaan tussen burgers, de privésector, overheid en de academische wereld in Brussel, Antwerpen en andere Vlaamse steden? Als onderzoeker naar smart city businessmodellen werk je mee aan het samenbrengen van mens, beleid, bedrijven en innovatie om oplossingen te vinden voor stedelijke uitdagingen.

SMIT is op zoek naar een junior businessmodel-onderzoeker binnen de Data and Cities Unit. Dit team onderzoekt onder meer hoe we nieuwe innovaties en technologieën vorm kunnen geven vanuit de uitdagingen die er momenteel zijn op in een stedelijke context op het vlak van mobiliteit, leefmilieu, economie, leefomgeving…

De onderzoeker werkt vooral mee aan een belangrijk project rond een digital twin voor het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. Een digital twin is een virtuele kopie van een stad waarin het mogelijk is situaties te simuleren en te bekijken wat de impact is op de omgeving: als ik bijvoorbeeld een straat afsluit, wat is dan het gevolg voor de mobiliteit en de luchtkwaliteit? De uitrol van dergelijke technologie biedt heel wat mogelijkheden, maar ook belangrijke uitdagingen, specifiek rond werkbare businessmodellen.

• Het identificeren van de diverse stakeholders in het ecosysteem en hun relaties
  • Het bepalen van hun noden en behoeften
  • Het onderzoeken van internationale use cases en de belangrijkste conclusies vertalen naar de Vlaamse context
  • Het uitwerken van verschillende realistische businessmodel scenario’s voor een digital twin in samenwerking met Departement Omgeving
  • De resultaten vertalen naar duidelijke vereisten voor de diverse stakeholders
  • Het rapporteren en presenteren van de onderzoeksresultaten in (academische) publicaties en op diverse conferenties
  • Het ondersteunen van nieuwe onderzoeksvoorstellen (in o.a. het domein van smart cities) zowel lokaal, nationaal als internationaal

• Een dynamische en stimulerende werkomgeving met ondernemende jonge wetenschappers en ervaren senior stafleden in een internationale setting
  • Kwaliteitsvol, innovatief onderzoek naar toekomstgerichte diensten
  • Samenwerking met ervaren senior onderzoekers
  • Een voltijds contract, voor 1 jaar, vernieuwbaar

• Een masterdiploma heeft in handelsingenieur, TEW, Economie, Communicatiewetenschappen, Sociologie, Politieke Wetenschappen of voldoende professionele ervaring met businessmodellen, ICT, nieuwe media en innovatieve technologie;
  • Basiskennis heeft van kwalitatieve én participatieve onderzoeksmethoden;
  • Intrinsieke interesse heeft in innovatieve technologieën en businessmodellen;
  • Proactief is en zelfstandig kan werken
  • Ervaring heeft met Project Management;
  • Goed kan netwerken;
  • Vloeiend is het Nederlands en het Engels

SMIT (Studies on Media Innovation and Technology) is een onderzoekscentrum binnen de vakgroep communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. SMIT is ook een onderzoeksgroep in imec, één van de leidende onderzoekscentra op vlak van innovatie, ICT en nano-electronica, wereldwijd. SMIT-onderzoek focust op media, smart cities en smart health. Bij SMIT werken momenteel een 100-tal junior en senior onderzoekers. Onze kantoren zijn gelegen in Elsene op de universiteitscampus, op wandelafstand van het station van Etterbeek, met satellietkantoren in Mechelen, Gent, Antwerpen.

Gelieve uw sollicitatie met volledig CV en motivatiebrief via e-mail te sturen aan Wim Cloots op jobs@smitresearch.be ten laatste op 01/05/2022.

Apply before 1 May 2022 by sending your CV and motivation to jobs@smitresearch.be .