(Gebruikers)onderzoeker samenleving en digitale innovatie

Apply before 25 Feb 2020

Hoe maken we technologie maatschappelijk duurzaam? Deze onderzoeksvraag houdt ons dagelijks bezig binnen SMIT, een onderzoeksgroep aan de VUB. Hoe zorgen we ervoor dat digitale technologie, in al zijn facetten, wordt afgestemd op de reële noden, behoeften en waarden van mensen?

SMIT is op zoek naar een gedreven gebruikersonderzoeker. Als onderzoeker werk je in eerste instantie mee aan projecten waarbij we de rol en betekenis van technologie in de samenleving bestuderen. Hoe kunnen we vanuit een human-centered aanpak en vanuit de uitdagingen die er momenteel zijn op vlak van bijvoorbeeld leefomgeving en mobiliteit, nieuwe innovaties vorm geven en evalueren? Hoe gaan mensen om met nieuwe technologieën zoals robots, artificiële intelligentie,… En wat is de impact van dit alles? In samenwerking met een interdisciplinair team zal je diverse onderzoeksprojecten uitvoeren.

• Uitvoeren van desk research om de huidige state-of-the-art te exploreren
  • Het bepalen van de noden, behoeften en waarden van de diverse gebruikers via kwalitatieve (bv. interviews, cocreatie sessies ) en/of kwantitatieve (bv. opstellen van surveys, experimenten) methoden
  • Het tastbaar maken van nieuwe technologie en methodes door middel van schetsen, prototypes, visualisaties
  • Het uitvoeren van evaluaties van innovaties en technologieën (in een real-life omgeving) via bv. observaties
  • De resultaten vertalen naar duidelijke requirements en aanbevelingen voor nieuwe technische oplossingen
  • Het rapporteren en presenteren van de onderzoeksresultaten in (academische) publicaties en op diverse conferenties, zowel mondeling als geschreven naar een breed en wetenschappelijk publiek

• Een dynamische en stimulerende werkomgeving met ondernemende jonge wetenschappers en ervaren senior stafleden in een internationale setting;
  • Kwaliteitsvol, innovatief onderzoek naar toekomstgerichte diensten;
  • Samenwerken met een interdisciplinair team van ervaren onderzoekers;
  • Aantrekkelijk verloningspakket met extralegale voordelen;
  • Een voltijdse, hernieuwbare arbeidsovereenkomst voor één jaar.

SMIT (Studies on Media, Innovation and Technology) is een onderzoekscentrum binnen de vakgroep communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (Faculteit Sociale Wetenschappen & Solvay Business School). SMIT is tevens een core group in IMEC, één van de leidende bedrijven op vlak van innovatie, ICT en nano-electronics wereldwijd. SMIT-onderzoek is georganiseerd in twee onderzoeksprogramma’s: ‘media & maatschappij’ en ‘data en maatschappij’. We focussen ons op projecten rond digitale innovatie in de media, gezondheidszorg, en andere contexten. Hierbij is aandacht voor participatie (o.a digitale inclusie, citizen science, …), privacy, en ethiek vanuit het perspectief van de verschillende stakeholders centraal. Bij SMIT werken momenteel een 90-tal junior en senior onderzoekers. Onze kantoren zijn gelegen in Brussel-Elsene op de universiteitscampus, op wandelafstand van het station van Etterbeek.

Gelieve uw solliciatie met volledig CV en motivatiebrief via e-mail te sturen aan jobs@smitresearch.be voor 25/02/2020.

• Een masterdiploma heeft in Communicatiewetenschappen, Sociologie, Sociale wetenschappen, Antropologie, Psychologie, Agogiek, Ontwerpwetenschappen, Productdesign of -development of voldoende professionele ervaring in gebruikerstesten, product-ontwikkeling;
  • Een gezonde dosis interesse in ICT, nieuwe media en innovatieve digitale technologieën;
  • Een basiskennis heeft van kwalitatieve én/of kwantitatieve onderzoeksmethoden;
  • Zelfstandig en flexibel is;
  • Vloeiend is in het Nederlands, maar ook een adequate geschreven en gesproken kennis van het Engels heeft;
  • Bereid is om te reizen in het kader van eventuele buitenlandse projecten.

Apply before 25 Feb 2020 by sending your CV and motivation to jobs@smitresearch.be .