
De informatiestroom in onze maatschappij is veranderd en dat heeft gevolgen. TITAN zal in samenwerking met burgers een technologisch systeem ontwikkelen dat kritisch denken zal aansporen en versterken.
Wanneer heb jij voor het laatst een nieuwsbericht gedeeld op je sociale media? Sociale media en informatietechnologieën in het algemeen, zoals onder andere apps, hebben onze consumptie van nieuws en informatie volledig veranderd. Er is tegenwoordig niet meer dan een enkele muisklik nodig om een artikel of nieuwsbericht te delen. Dit gegeven wordt uitgebuit door mensen en organisaties die opzettelijk valse informatie trachten te verspreiden in de samenleving. Dit fenomeen wordt desinformatie genoemd. In tegenstelling tot misinformatie, is dit een term voor het verspreiden van geheel of gedeeltelijk onjuiste informatie om een bepaald effect te bereiken. In dit geval is de afzender zich er volledig van bewust dat de informatie vals is, wat het ook voor de lezer moeilijk kan maken om op te sporen.
Desinformatie is een groeiend probleem en brengt potentiële schade toe aan onze democratische instellingen. Dit betekent dat wij als samenleving actief moeten optreden om het fenomeen te bestrijden. Een manier om desinformatie tegen te gaan, is door deze zelf niet te delen. De vraag is dan natuurlijk, hoe maken we een onderscheid tussen wat feitelijke informatie is en wat niet? Om hier een antwoord op te kunnen bieden moeten we in staat zijn om informatie, die we in ons dagelijks leven tegenkomen, voldoende en zelfstandig te beoordelen en te evalueren. Tegenwoordig zijn er al veel tools die professionals kunnen helpen bij het controleren van feiten, maar er zijn er geen die gericht zijn op het ondersteunen van gewone burgers. TITAN gaat daar verandering in brengen.
Ontwikkeling van nieuwe intelligentie met de inspraak van burgers
Het TITAN-project loopt van september 2022 tot augustus 2025 en zal gedurende deze drie jaar een systeem ontwikkelen op basis van artificiële intelligentie. Dit systeem zal burgers helpen om hun eigen, doordachte beoordelingen van informatie te maken. Met het volledig ontwikkelde TITAN-systeem zullen burgers binnen Europa een instrument in handen hebben dat ze kunnen gebruiken om hen bij te staan in de strijd tegen misleiding door valse informatie.
Co-creatie is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van TITAN, dit co-creatieproces zal in heel Europa plaatsvinden. Het doel van de co-creatie is ervoor te zorgen dat TITAN wordt ontwikkeld in overeenstemming met de wensen en waarden van Europese burgers, en tegelijkertijd eventuele zorgen wegneemt die kunnen ontstaan bij het gebruik van artificiële intelligentie. TITAN zal zich richten op gebruikersgestuurde innovatie en ervoor zorgen dat technologieën met artificiële intelligentie vertrekken vanuit een mensgericht standpunt.
Om dit co-creatieproces tot werkelijkheid te brengen organiseren wij op 18 februari 2023 een workshop, die zal plaatsvinden op het domein van de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT).
Wil jij een bijdrage leveren aan dit proces en meedoen aan onze workshop? Lees hier meer en registreer je!