Research group at imec & Vrije Universiteit Brussel

No category

Dark patterns of geïnformeerde beslissing, toestemming en trade-off?

Een studie naar de waarde van persoonlijke data delen met mediaorganisaties in Vlaanderen

Gedurende de zomer en herfst van 2019 organiseren onderzoekers van imec-SMIT een studie naar het verzamelen en gebruik van persoonlijke data van mediagebruikers door mediaorganisaties in Vlaanderen. In drie rondes worden de meningen gepeild van mediaprofessionals, consumentenorganisaties, toezichthouders, beleidsmakers, juristen en academici. In de opeenvolgende rondes reageren de deelnemers op bijdragen uit eerdere rondes, waarmee enige interactie bereikt wordt.

Tussentijdse rapportages worden gepubliceerd op deze pagina.

Deelnemen (onder pseudoniem)

Behoort u tot één van bovengenoemde groepen en wilt u deelnemen aan het onderzoek of meer informatie? Stuur dan een bericht naar dataprotectionontheground@vub.be. Bijdragen aan het onderzoek worden vertrouwelijk verwerkt en deelnemers worden gepseudonimiseerd. Bijgevolg worden de namen van deelnemers en de organisaties waarvoor zij werken niet bekend gemaakt.

Rapport gegevensbescherming in de mediasector

De basis van het onderzoek ligt in een rondetafel over gegevensbescherming in de mediasector die in februari 2019 werd georganiseerd door de VUB-leerstoel Data Protection On The Ground. (Deze leerstoel wordt gecoördineerd door de VUB-onderzoeksgroepen SMIT en LSTS, in samenwerking met BNP Paribas Fortis.) Het rapport van deze rondetafelbijeenkomst (in het Engels) vindt u hieronder. U kunt het ook downloaden.

Report roundtable data protection in the media sector_def