Research group at imec & Vrije Universiteit Brussel

News

Smart City Meter: Onderzoek naar de perceptie en ervaring van burgers mbt Smart City en Smart City services.

Wat denken burgers over Smart Cities? Onderzoeker Bram Lievens, onderzoeker binnen de Smart City unit van IMEC-SMIT, peilde bij meer dan 2700 burgers naar opinies, attitudes en gedrag over slimme steden. Specifiek onderzoeken we hoe burgers de trends, diensten en infrastructuur ervaren binnen opkomende slimme steden. Via een on- en offline bevraging in Vlaanderen en Brussel brengen we de mening van burgers over slimme steden in kaart gebracht.

Uit de on- en offline bevraging blijkt dat onder andere de term meer en meer bekend geraakt, maar nog steeds niet duidelijk is wat dit nu juist is. De resultaten geven aan dat de slimme stad volgens burgers oplossingen kan aanleveren voor problemen rond mobiliteit, veiligheid en duurzaamheid. Maar dit betekent niet dat de slimme stad zomaar technologie mag inzetten die gebruik maakt van de privacy en integriteit van haar burgers.

De resultaten van de Smart City Meter geven zowel beleidsmakers, bedrijven, onderzoekers en burgers meer inzicht over hoe burgers denken over diverse oplossingen en nieuwe technologieën binnen een slimme stad.

De Smart City Meter is een jaarlijkse enquête die IMEC-SMIT in kader van het City of Things programma (www.imeccityofthings.be) die peilt naar opinies over slimme steden bij burgers in Vlaanderen en Brussel.

Het volledige rapport van de Smart City Meter 2018  kan je hier vinden.

Een infographic kan je hier vinden.