Research group at imec & Vrije Universiteit Brussel

Policy Brief

Policy brief #5: De nieuwe beheersovereenkomst van de VRT: Bouwstenen voor een sterke publieke omroep of meer doen met minder geld?

Op 18 december 2015 werd de beheersovereenkomst 2016-2020 ondertekend door Minister van Media Sven Gatz, Voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT Luc Vandenbrande en toenmalig gedelegeerd bestuurder Leo Hellemans. Aan de beheersovereenkomst gingen hevige discussies vooraf in parlement, pers en publieke opinie. De nieuwe beheersovereenkomst markeert het voorlopige einde van een periode waarin de VRT allesbehalve gespaard bleef van kritiek op haar werking en aanbod, een aantal specifieke incidenten/schandalen tot ophef leidden en besparingen werden opgelegd. Vijf maanden later kunnen anekdotiek en momenten van kortstondige kritiek en steun hopelijk plaatsmaken voor een ruimer, constructief en vooral ook wetenschappelijk onderbouwd debat over de toekomst van de publieke omroep. In dat debat verdient ook de stem van de mediagebruiker een grotere plaats en moet de beheersovereenkomst vooral geen dreigend kader of makkelijke checklist worden, maar eerder een inspirerende leidraad voor het toekomstig functioneren van de VRT.

Onderzoeker Tim Raats plaatst naar aanleiding van de publicatie van het boek ‘Een VRT voor Morgen of morgen geen VRT meer?’ kanttekeningen bij de nieuwe beheersovereenkomst. Centrale vraag daarbij is: welke accenten legt het beleid van de mediaminister en in hoeverre biedt de nieuwe beheersovereenkomst bouwstenen voor een relevant publieke omroepproject? Deze policy brief is gebaseerd op de lessen en aanbevelingen uit het nieuwe boek, uitgegeven door Pelckmans Pro en mee geredigeerd door professors Hilde Van den Bulck (Universiteit Antwerpen) en Leen d’Haenens (KULeuven).

Klik hier om de policy brief te downloaden.