Klimaatverhalen
Jongeren van het 3de middelbaar van het Atheneum Brussel verzamelden de voorbije maanden data over de luchtkwaliteit van Brussel met een zelfgemaakte sensor, én maakten hier (video-)verhalen over. Tegelijkertijd maakten studenten van het 3de bachelorjaar Media & Information Design van LUCA School of Arts interactieve installaties over deze verhalen, of bedachten manieren om andere jongeren te betrekken in het debat rond klimaatverandering.
Het resultaat kan je bekijken op de tentoonstelling ‘Klimaatverhalen’. Deze richt zich naar jongeren, leerkrachten lager en middelbaar onderwijs, organisaties actief op vlak van klimaatcommunicatie naar jongeren, beleidsmakers in het domein van klimaat en milieu, en jongerenbeleid, alsook onderzoekers.
De tentoonstelling is een samenwerking tussen LUCA School of Arts, Vrije Universiteit Brussel (VUB), Maks vzw, Atheneum Brussel en University College Leuven Limburg (UCLL) en wordt gesteund door de Brussels Centre for Urban Studies (VUB).
——————-
Over de tentoonstelling
Deze tentoonstelling brengt verhalen en interactieve installaties van Brusselse jongeren over hoe zij klimaatverandering ervaren. De tentoonstelling brengt een persoonlijke kijk in hun leefwereld.
Deelname Atheneum Brussel
De tentoonstelling wordt opgezet in samenwerking met leerlingen van het derde middelbaar van het Atheneum Brussel. In het kader van hun STEM-lessenpakket bouwden de leerlingen een sensor waarmee ze de luchtkwaliteit in Brussel konden meten. Deze sensor met een specifieke lens werd gemaakt door Teis De Greve, doctoraatstudent LUCA School of Arts, op basis van een prototype dat hij zelf ontwikkelde. Tijdens de metingen in Brussel verzamelden de leerlingen ook heel wat fotomateriaal waaruit een persoonlijk verhaal werd geschreven.
Dit persoonlijk verhaal werd uitgeschreven onder begeleiding van Maks vzw. De leerlingen bespraken in groep hun ervaringen en meningen omtrent luchtkwaliteit. Met behulp van video-editing software werd het fotomateriaal uiteindelijk omgezet naar een video en nam de leerling zijn/haar stem op via voice-over. Elke video duurt ongeveer 1 à 2 minuten.
Met deze video’s geven we jongeren een stem in het klimaatdebat, en creëren we een veilige omgeving waarin zij hun mening kunnen delen.
Bezoek de tentoonstelling
Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken op woensdag 23 en vrijdag 25 februari, van 14u-18u, en donderdag 24 februari van 14u tot 20u. We vragen je om een mondmasker mee te nemen voor het bezoeken van de tentoonstelling, alsook jouw COVID-Safe Ticket. Je hoeft je niet te registreren voor een bezoek.
Je kan de expositieruimte, het ‘Terrarium’, bereiken vanop wandelafstand van het station Brussel-Noord, of met het openbaar vervoer. Meer info vind je hier terug: https://goo.gl/maps/RLxz1Ud9psTq64Du9
Program
Doorlopend
Deelnemende studenten van LUCA:- #1: Mentale gezondheid en klimaatopwarming: getuigenissen van slachtoffers van de overstroming zomer 2021. Door Nel Bries
- #2: Daily garbage story - een interactieve installatie met straatafval uit Brussel. Door Sam Evers
- #3: Smoke in Brussels. Door Demi Vanderstappen
- #4: Klimaatverhalen. Door Elise Reuschel, met leerlingen Sint Lukas Brussel (lagere school).
- #5: Climate Eaters. Een kwartetspel dat jonge kinderen (9-12 jaar) aanzet om klimaatuitdagingen te bespreken. Door Ines Germeau
- #6: Exploding Earth. Een kaartspel voor jongeren en jongvolwassenen (16+ jaar) dat debat rond klimaatuitdagingen opwekt. Door Maarten Vandevelde
Downloads
- No downloads available for this event.