Research group at imec & Vrije Universiteit Brussel

News

DataBuzz krijgt KVAB Jaarprijs Wetenschapscommunicatie

Ilse Mariën, Pieter Ballon en Wendy Van den Broeck (imec-SMIT) krijgen een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie als initiatiefnemers van DataBuzz, een project dat de digitale geletterdheid van leerkrachten en leerlingen wil verhogen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) aan wetenschappers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie.

De DataBuzz is een volledig elektrische bus die omgebouwd werd tot een mobiel educatielab. De bus is uitgerust met allerlei nieuwe digitale technologieën die worden verwerkt in een reeks interactieve lespaketten. Tijdens de workshops maken de deelnemers op een speelse manier kennis met concepten als online privacy en bescherming van persoonsgegevens. Ze leren hoe gepersonaliseerde reclame werkt, hoe ze fake news kunnen herkennen en hoe algoritmes ons leven bepalen. 

Het initiatief wordt vandaag onderscheiden door de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) met een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie. De jury was onder de indruk van de inspanningen om de beoogde doelgroepen te bereiken via toegankelijk taalgebruik en aantrekkelijke workshops gericht op een breed publiek. 

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) komt de DataBuzz langs op Nederlandstalige scholen en speelpleinen in Brussel om kosteloos toegankelijke en interactieve workshops over datawijsheid aan te bieden, op maat van kinderen en jongeren. Daarnaast biedt de DataBuzz in het kader van het project Iedereen Datawijs! en ondersteund door het Digital Belgium Skills Fund (DBSF), ook gratis workshops aan in Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s), Centra voor Basiseducatie (CBE’s) en andere trainingscentra voor laaggeletterde volwassenen. Uiteraard zijn alle workshops en demosessies volledig coronaproof.

Meer informatie over de DataBuzz: http://databuzz.be/ 

Meer informatie over het Iedereen Datawijs! Project: https://iedereendatawijs.be/

Contact: Ilse.Marien@vub.be