Wanneer Ketnet en Kazoom je kinderen tracken - Rob Heyman (iMinds-SMIT-VUB)
15/09/2016
De Morgen vernoemd Kazoom en Ketnet want er zijn ook trackers gevonden, dus het zal wel zijn dat onze Vlaamse kinderogen verkocht worden. Niet echt, maar als je niet vertelt wie, wat trackt en wat deze derde partijen met die informatie doen, dan is het log

Wanneer Ketnet en Kazoom je kinderen tracken

Een artikel van de correspondent beschrijft hoe kinderogen geveild worden aan adverteerders op kindersites. De Morgen vernoemd Kazoom en Ketnet want er zijn ook trackers gevonden, dus het zal wel zijn dat onze Vlaamse kinderogen verkocht worden. Niet echt, maar als je niet vertelt wie, wat trackt en wat deze derde partijen met die informatie doen, dan is het logisch dat zulke verhalen verschijnen. De oplossing: duidelijk communiceren en dan toestemming vragen. 

"Terwijl Bumba landt op Mars, organiseren data-ondernemingen flitsveilingen om uw data te bemachtigen voor advertentie-doeleinden.” (De Morgen, 14 september 2016, Maarten Rabaey)

Er zijn bij Ketnet zeker 6 trackers zijn en bij Kazoom 5 volgens Ghostery (een app die jou volgt terwijl je je trackers in kaart breng, ironisch niet?). Maar je hebt tracken en tracken-tracken. De trackers van beide kinderwebsites houden bij wie, wat doet op hun websites zodat alles goed werkt. Ik vond bij Ketnet één bedrijf dat advertenties kan plaatsen, Adhese. Dit bedrijf kan dus kinderen tracken om er reclame aan te laten zien, maar doen ze dat ook? Ik heb geen reclame gezien op beide websites.

Wat trackers met welke informatie doen is lastig om te achterhalen. Privacy statements zijn niet alleen technisch geschreven maar ook niet in staat een antwoord op je vragen te geven. Dus deze - waarschijnlijk onterechte - hetze had voorkomen kunnen worden als deze zenders hun informatieplicht serieus zouden nemen. Leg uit waarom je deze trackers nodig hebt, wat ze doen met welke informatie en hoe dit in het belang van je bezoekers is. 

Zoals aangehaald door Willem De Beuckelaere van de Privacycommissie, leg uit en vraag toestemming voor je mensen volgt. Ik werd ook gevolgd voor ik mij registreerde op hun websites. Dus wat gebeurt er als ouders werkelijk hun toestemming geven? Worden kinderen dan nog meer gevolgd? Dit is een oud zeer, websites weten wat ze moeten vermelden, hoe ze toestemming zouden moeten vragen, maar zelfs voor kinderen doen ze het minimum en blijft tracking geheimzinnig. Het is daarom hun eigen schuld dat ze nu het vuur aan de schenen krijgen. Hopelijk zet de huidige persaandacht aan om hier verandering in te brengen.

Created by Juan Vasquez on 15/09/2016